söndag 2 september 2012

Tvättmaskin Bäst i Test 2012

Vad bör man tänka på när man ska köpa en tvättmaskin, och letar efter att få någon som är testad och bra?

Några saker att tänka på:
  • Du behöver inte ha en alltför stor. Det finns maskiner som skryter med att ha t.ex. 10 kg kapacitet. Sanningen är att det är ytterst sällan en tvätt innehåller mer än 4-5 kg. Och har du då en för stor maskin kommer du att slösa med energi och vatten. Lite som att ha bensinförbrukningen hos en V8-motor, när man bara ska köra runt i 70 km/h
  • Viktsensor är en fiffig funktion som finns på ¨några maskiner. Den känner automatiskt av hur mycket tvätt du har, och anpassar programmet efter det. Det sparar energi och vatten - och pengar!
  • Centrifugeringen är viktig. När du har oömma kläder mm kan du para torktid och energi genom att köra på hög hastighet. Se till att du får minst 1400 varv per minut, gärna 1600.
  • Ånga. En del nya maskiner kan tvätta med hjälp av ånga, och det kan dessutom användas för att fräscha upp kläderna som t.ex. bara är lite rökiga. En bra funktion. Läs mer här.
  • Tvätteffeken. De flesta maskiner klara idag av att tvätta rent, så det är oftast inte något större problem.
  • Tvättprogram. Du behöver inte ha en uppsjö av olika program - du kommer ändå bara använda ett fåtal. Du bör dock ha allt från 30 grader till 90 grader - men det har alla.
  • Anslutning. Det finns nya maskiner som kan anslutas till varmvatten, istället för kallvatten. Det minskar elförbrukningen kraftigt, så man inte behöver värma vattnet i maskinen. Det heter t.ex. Eco valve. En mycket bra och miljövänlig funktion.
  • Kvalitet och service. Se till att köpa en maskin där du vet att det är bra kvalitet, och där du kan få service. De Koreanska märkena LG och Samsung har fått mycket kritik för dålig service och lokal närvaro på sina tvättmaskiner. Undvik även små bolag som Gorenje, Asko, Cylinda och liknande där du inte vet hur länge de kommer finnas kvar. Om du väljer Electrolux, Bosh, eller Miele får du stabila europeiska tvättmaskiner
  • Inte för val av tvättmaskin, men värt att tänka på. Tvätta i 90 grader (eller kör tom maskin i 90) någon gång per månad. Det gör att du dödar av alla bakterier som eventuellt kan samlas i maskinen annars - och ge lite dålig lukt, om de ligger kvar där månad efter månad.
Här finns ett test av tvättmaskiner. Det vinner Husqvarna (som görs av Electrolux), med bäst och snabbast tvätt. (Kan köpas här).
Här finns det andra råd om val av tvättmaskin du kan läsa. Och här från ICA-kuriren.

Ofta får Miele bra omdömen för sina tvättmaskiner. Problemet är dock att det kostar mycket mycket mer än alla andra, och det är inte värt priset. Så fundera på om du inte kan ha roligare för de tusenlapparna!? Slöseri.

Hemma hos oss finns en Electrolux EWW 14581. En kombinerad tvättmaskin och torktumlare, som fått bra resultat i test. Den har tvättat en maskin om dagen i ett par år nu, och ännu mera sedan vi fick barn - utan några problem! (Den har nu ersatts av nyare ännu bättre maskiner - se här.)

Du hittar den nya (snyggare och bättre) maskinen billigast här.

EDIT: Har nu köpt en ny tvättmaskin hemma.

Bäst i test tvättmaskin
Vår tvättmaskin - testad under åratal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar