fredag 3 augusti 2012

Dammsugare allergi

En bra dammsugare är ett måste för en allergiker. 

[Edit - det har nu kommit en ny förbättrad version av nedanstående rekommendation. Du kan hitta den informationen här.]

Det första man ska tänka på är att inte köpa en påslös dammsugare, utan att köpa en med påsar. En dammsugare utan påsar dammar mer och har dessutom nackdelen att det dammar mycket då man ska tömma den. Det problemet är mindre när man bara ska byta en påse, som dessutom kan förslutas innan man lyfter ut och slänger den.

Nästa sak att fundera på om man är allergiker är filtreringen som finns i dammsugaren. Här är det dock lite knepigare, och ett tätare filter / högre HEPA är inte den enkla lösningen. Om dammsugare inte är tillräckligt tät eller bra, så kommer dammet bara att strömma runt det täta filtret, och inte fastna i det. Så tyvärr är det inte så enkelt att du bara kan köpa den med högst filtrering. Men en bra dammsugare med HEPA 13 är definitivt allergivänlig.

Astma och Allergiförbundet har lämnat rekommendationer för lämpliga dammsugare. De har dock inte uppdaterats, då t.ex. Electrolux har ersatt deras rekommenderade modeller med en ny: Ultra One.

Här finns råd från en annan expert, Dammsugarhuset.

Electrolux Ultra One har dock vunnit pris som bäst i test, så den är en ännu bättre dammsugare. Den har ett HEPA 13 filter, och är enligt Råd och Rön dessutom allergivänlig.

Rekommendationen är därför en Electrolux Ultra One.

Se också till att ständigt ha bra dammsugarpåsar hemma hela tiden. En rekommendation är en prenumeration. Det finns även dammsugarpåsar speciellt mot allergi (och astma). Det är även viktigt att byta filter med jämna mellanrum.
En av många färger


En annan allergivänlig produkt att fundera på är en luftrenare.
Rekommenderade av Allergiförbundet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar