söndag 10 juni 2012

Tips på matlagningsvin

Jag får ofta frågan vilket vin man ska välja när man ska laga mat. Mina tips för matlagningsvin är följande. (faktiska matlagningsviner längst ned,)

1). Köp inte något på t.ex., ICA där man tagit bort alkholen. Smaker försvinner, i vinet när man gör det och det är synd att förstöra god mat med sådant.

2). Undvik Bag-in-Box. Detta är oftast riktigt dåliga viner, och man bär i ett första läge undvika att dricka dem, och därmed även att hälla dem i mat. Riktigt vin finns i flaskor. Häll inget du inte vill dricka i maten.

3) Undvik vin som har alldeles för hög syra, eller för mycket ekbehandling som matlagningsvin. Detta kan gå igenom i din sås eller gryta, och det är också synd.


Så vad ska då du göra - vad ska du välja som matlagningsvin:

1) Ta en flaska med skruvkork. Du undviker då risken att få ett korkskadat vin, och du ska ju inte lagra vinet länge och därmed behöver du inte egenskaperna i en vanlig kork

2) Ta ett ganska fylligt vin som har en hel del smak.

3) Ta ett Europeiskt vin. Det finns ingen anledning att skeppa vin från Afrika, Australien eller Sydamerika, för att du ska koka så eller gryta. Matlagningsvin ska vara lokal.

Dessa jag brukar köpa:

Rött matlagningsvin: Periquita. Finns även på halvflaska.

Vitt Matlagningsvin: El Coto Bianco. Finns även på halvflaska.

Lycka till, och se alltid till att ha några flaskor matlagningsvin hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar